Přeskočit na obsah
Vége a Yeezynek?

Vége a Yeezynek?

Kanye és az Adidas válása

Az utóbbi hetek Kanye West (művész/ tervező/ kreatív) újabb kirohanásaitól voltak hangosak. Ezúttal nem volt felesége, vagy Pete Davidson került a célkeresztbe, és a kedélyek sem csillapodtak olyan könnyen.

Mr. West kijelentette, hogy nem hajlandó az adidas-szal közösen dolgozni, továbbá jogi lépéseket tesz a szerződések felbontásának és a Yeezy gyártásának privatizálása érdekében.

De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük azzal mi is történt az elmúlt 7 évben, és mi indította el az egész konfliktust az amerikai tervező és a sneaker óriás között. A Yeezy kollaborációt 2015-ben indították az adidas yeezy boost 750-el, majd rögvest követte a 350-es modellek garmadája, ami azóta több 100 színállásban jelent meg.  Az elmúlt 7-évben a világ egyik legáhítottabb márkájává nőtte ki magát a duó. Ye futurisztikus dizájnjai és a brand-et körülvevő hype mindkét fél számára igencsak kifizetődő volt, az adidas online eladásainak 68%-át yeezy cipők tették ki, míg Kanye évente 500 millió dollárt zsebelt be, ami 11% jogdíj minden eladott pár után.

2022-re azonban véget ért a virágzó kapcsolat, és a boldog békeidőszakot pereskedés és bizonytalan jövőkép váltotta fel.
A válás fő oka az adidas által kihozott modellek, amik kisértetiesen hasonlítanak a yeezy dizájnokra.
A Yeezy slide-ok hatalmas népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Letisztult vonalai, pasztell színei és a foam nyújtotta maximális kényelem tette a ikonikussá a papucsot. Az adidas nem tudott elmenni a siker mellett, így egy régi jól bevált néven forgalomba hozták az Adilette 2022-t, a Yeezy Slide lopott tervei alapján. Az anyaghasználat, a formavilág, a színek és a színállások nevei több részletben vagy egészében megegyeznek.

Adidas adilette 2022 vs yeezy slide

A botrány már itt elkezdett kibontakozni, de a háttérben ideiglenesen csillapodtak az indulatok. A végső lökést Kanye elhatárolódásához az adidas Adifom Q megjelenése és a Kanye által nem elfogadott Yeezy színállások forgalmazása hozta el. 

Adidas adifom q vs Yeezy foam runner

Kanye több pontban megvádolta az adidas-t, miszerint jogtalanul színezett, nevezett el és adott ki yeezy modelleket. Továbbá hamis Yeezyk forgalmazásának a vádja is felmerült a Kínai régióban (erről több információt nem tudtunk meg).  Az adidas vezetősége megpróbálta gyökerestül elfojtani a konfliktust, így felajánlott 1 milliárd dollárt a yeezy felvásárlásáért, amit Kanye méltatlannak tartott, és nyilvánosan visszautasított. 



A közösségi médiában név szerint támadta a felső vezetőség tagjait, főként Daniel Cherry-t, aki a rapper szerint többször meg is fenyegette őt meetingeken, majd később az engedélye nélkül hozott döntéseket a Yeezy-t érintő kérdésekben. Időközben Kanye GAP kollaborációja is hasonló módon kerékbetört. A GAP vezetősége nélküle tartott mentingeket a kollaboráció jövőjéről.



Miután nyilvánosan elítélte két legnagyobb márkapartnerét, a Bloomberg-nek adott interjúban kijelentette, amint a jelenlegi szerződései lejártak, saját kezébe kívánja venni a termékekkel kapcsolatos törekvéseit. - "Itt az ideje, hogy egyedül csináljam" 

Egyidejűleg kijelentette, hogy a viták ellenére a szerződések továbbra is kötik őt az adidas-hoz 2026-ig, a gaphez pedig 2030-ig így elvált szülőként kell majd a megjelenéseket és a gyártást kezelniük.

“They my new baby mamas. I guess we’re just going to have to co-parent those 350s.” 

Kanye továbbra is 100% tulajdonosa a Yeezy márkának, így előreláthatólag saját amerikai gyárak telepítésébe fog kezdeni. Korábban már elhangzott tervei között is szerepelt Wyoming-i Donda/ Yeezy létesítmény létrehozása.

A vita kimenetele mindenképpen gyökeresültül fogja megváltoztatni a Yeezy jövőjét. Nem kell kártyajósnak lenni, hogy az amerikai gyártásból a Yeezy árak drasztikus növekedése következhet, illetve a gyártás kapacításbeli csökkenése limitáltabb megejelenésekhez fog vezetni.

FRISS INFÓK: 

Kanye West 2022.09.15-én felbontotta a GAP szerződését, így a jövőben már nem számíthatunk Yeezy X GAP termékekre.



Předchozí článek CSOMAGOLÓ-RAKTÁROS KOLLÉGÁT KERESÜNK
Další článek Steal Thursdays - the Thursdays when you're guaranteed to make a good deal!