Ugrás a tartalomra
Nike SB Dunk Low 'Rayguns' - egy legenda a Nike SB fénykorából

Nike SB Dunk Low 'Rayguns' - egy legenda a Nike SB fénykorából

A Nike 1985-ben mutatta be a Dunk modellt. Nevét a kosaras szlengből kapta és zsákolást jelent, mind magas mind alacsony szárú változata népszerű lett. Nagyon sok változatban jelent meg a nyolcvanas és kilencvenes években, többek között a ‘Be True To Your School’ sorozatban nagy múltú amerikai egyetemek színeiben.

A Dunk nemcsak a kosárpályákon, de az utcán is népszerű sneaker lett, a gördeszkázás még egy reneszánszot is hozott a modellnek a kétezres évek elején. A deszkázáshoz is megfelelő, strapabíró Dunk SB számos kollaboráció részese is volt: érdekes, sőt extrém változatok jelentek meg.

A Nike SB Dunk Low 'Rayguns' az egyik leginkább dicsért SB Dunk a Nike SB aranykorából, azaz a kétezres évekből. 2019-ben két tie-dye színállással tért vissza.

Az inspirációt Roswell Rayguns, egy képzeletbeli új-mexikói kosárcsapat adta, "akik" a 2002-es NBA Playoff idején egy Nike reklámkampány főszereplője voltak. Az UFO-tematikájú logó számos cipőn és ruhán feltűnt és hamarosan már komoly rajongótábora lett a fiktív csapatnak.

Sandy Bodeckernek, a Nike SB "alapító atyjának" köztudottan a kedvence volt a Rayguns - gyakran volt látható Rayguns kapucnos pulcsijában. Amikor 2018-ban elhunyt, a Nike gördeszkás tervezői részlege szeretett volna tisztelegni előtte két felfrissített Rayguns színállással.

A fehér "Home" és a fekete "Away" színállás is emlékezetet az eredeti, 2005-be kiadott modellekre, de a hippis tie-dye (magyar nevén batikolt) panelek megkülönböztetik, a "csapat" űrlényes kabalafigurája természetesen most is ott figyel a cipő sarkán.

A True to Sole üzletben és webshopon a fekete, 'Away' színállás találod meg.

Források:

https://www.nicekicks.com/nikes-roswell-rayguns-throwback-thursday/

Előző 5 karácsonyi ajándékötlet sneaker rajongóknak