Ugrás a tartalomra
Black Spring Sale: Több ezer sneaker, streetwear ruha és kiegészítő 10-50% kedvezménnyel!
Black Spring Sale: Több ezer sneaker, streetwear ruha és kiegészítő 10-50% kedvezménnyel!
True to Sole Classroom - Sacai x Nike

sacai x Nike sneakerek a True to Sole-ban!

A sacai x Nike sneakerek mindig is egy "kicsit" mások voltak, mint a többi hypeolt kollab az utóbbi években: nagyon erősen érződik rajtuk a japán tervezőnő egyedi és különleges "cut & paste" stílusa, és az egyedi "szétesett, mégis egyben van" összhatás.

A True to Sole-ban számos sacai x Nike sneakert szerezhetsz be, blogposztunkból pedig nem csak a sneakereket, de a sacai márka mögött álló Chitose Abe-ról is sok mindent megtudhatsz!

A sacai stílus

Több mint 10 évig csak a japán divatelit köreiben volt ismert, a nyugati piacra ekkor még nem tört be. A rá annyira jellemző "cut & paste" stílusa már itt kialakult és a kisszériás női ruhák után férfi ruhákat is elkezdett tervezni. Érdekes csavar a történetben, hogy első női ruháit férfi ruhákból alakította át, szokatlan átalakításukkal mégis erőteljes női üzenetet kommunikálva.

True to Sole Classroom - Sacai

Ez a bizonyos "cut and paste stílus" nem más, mint ruhadarabok szétszedése és rekonstrukciója, textíliák és olyan anyagok és darabok kombinálása, amire mások nem gondolnának. Vegyük mondjuk az ingek és pulcsik kombinálását, amik egyszerre elnagyoltak, de mégis egyfajta zilált eleganciát sugároznak - na ez a sacai stílus!

Az áttörés

A sacai 2009-ben jelent meg először a sacai a párizsi divathéten. Először rejtélyesen, szűk körben osztotta meg Abe az új darabokat. A nagy párizsi kifutóra 2011-ig kellett várni, ahol a nagyközönség egyből rákapott a friss és újszerű kollekcióra.

Az első Nike kollab

A Nike x sacai együttműködés jóval a "duplázott" sneakerek előtt kezdődött, mégpedig a NikeLabbal 2015-ben, a pipás márka merészebb, kísérletezős almárkájával.

True to Sole Classroom - Sacai 2015

A tervező a Nike archívumából előkutatott darabokat gondolta tovább saját futurisztikus stílusában, egy kéttónusú, Air Max 90 cipő pedig egy kis bepillantást nyújtott abba, hogy mit várhatunk sneakerek terén.

Nike x Sacai megjelenések:

True to Sole Classroom - Sacai - Megjelenések 2019

sacai x Nike LDWaffle

A sziluett az LDV és a Waffle Racer modellekből "állt össze", a retro futócipő stílusú sneaker felsőrésze háló (mesh), bőr és hasított bőr kombinációja. A sacai cipőkre jellemző "duplázás" itt is látható, a kettő pipa, nyelv és fűző formájában.

Nike LDV + Nike Waffle racer = Sacai x Nike LD Waffle

Ennek a kollab LDWaffle sneakernek az első kék/piros/sárga és sárga/zöld/narancs színállásai 2019 májusában jelentek meg, ezt követte szeptemberben a zöld/lila/sárga változat. A "Nylon" sorozat 2020 márciusában droppolt, jóval visszafogottabb fekete és fehér színekben, eltérő anyaghasználattal. Az LDWaffle legfrissebb generációja pedig a Fragment, a Clot és más nagy nevek bevonásával készült hármas kollabok, melyek 2021 augusztusában, illetve szeptemberében droppoltak.

sacai x Nike Vaporwaffle

A 2020 novemberében megjelent sziluett az ikonikus Nike Pegasus és az innovatív Vaporfly modelleket ötvözi. A cipő fő vonásai a korábbi Sacai kollaborációkhoz híven a dupla talp, dupla fűző, és dupla pipa, a Waffle nevet pedig a hátul felkanyarodó, négy rétegből álló, goffrimintás talp miatt kapta. Ezen a sneakeren anyaghasználat is nagyon változatos: mesh (háló), hasított bőr, festett bőr.

Nike Pegasus 83 + Nike Vaporfly = Sacai x Nike Waporwaffle

sacai x Nike Blazer Low

A tervezőnő a Nike Blazer magas és alacsony szárú modelljeit is kezelésbe vette. Még 2019 májusában és októberében hozta ki a Nike Blazer magas szárú átalakított változatát, 2021 tavaszán pedig érkezett az alacsony szárú Low változat is, Classic Green és Magma Orange színekben, melyet augusztusban követett a barnás British Tan.

Sacai x Nike Blazer High & Low

A szármagasságuk nyilván különbözik, de felépítésben, anyaghasználatban és általános összhatásban is sok a hasonlóság: dupla oldaltalp, dupla Nike pipa, dupla nyelv és dupla fűzés, asszimetrikus vonalvezetés, vintage összhatás.

True to Sole Classroom - Sacai 2021 Releases

A sacai lelke: Chitosi Abe

Chitose Abe japán divattervező neve aránylag sokáig ismeretlen volt a sneaker és streetwear stílus kedvelői előtt, pedig már 1999-ben létrehozta a sacai márkát (mely a leánykori vezetéknevéből származik). A ruhák és a divat iránti érdeklődése pedig még ennél is régebbi: már gyerekkorában szeretett anyagokkal és textilekkel foglalkozni, a középiskolás éveiben pedig egyedi öltözködési stílusáról volt ismert.

True to Sole Classroom Chitose Abe

Nem is volt kérdés, hogy a divattervezői pályát választja majd, miután végzett Nagoya Fashion College-ban és elkezdett dolgozni a divatszakmában, az első nagy mérföldkő karrierjében az volt, amikor a Comme des Garcons csapatához csatlakozott, itt nagyon sok tapasztalatot szerzett.

Chitose férjhez ment és kislánya születése után indította útjára saját márkáját 1999-ben. A mammut divatcégek világában már-már különlegességnek számít, de máig ő 100%-ban a sacai tulajdonosa. Egyébként szeret a háttérben maradni, saját magáról és a márka működéséről is nagyon keveset oszt meg a nagyvilággal.

True to Sole Classroom Sacai - Upcoming

A sacai sztori Iszak Máté a sneakerbox.hu blogon megjelent posztja alapján készült.

Előző Idén újra True to Sole Mystery Box!