Ugrás a tartalomra
5+1 mód, hogy kiszűrd a hamisítványokat

5+1 mód, hogy kiszűrd a hamisítványokat

A cipővásárlás előtt állók nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha eredetiségről van szó. Kifejezetten, ha az áhított sneaker limitált kiadásban jelent meg. Az esetek nagy részében külföldi oldalakon, Facebook csoportokon, Instagram profilokon találhattad meg álmaid cipőjét. A truetosole.hu megjelenéséig nem volt megbízható magyar online webshop a limitált sneakerek piacán. 

 Mit tehetsz, hogy kiszűrd a csalókat?
Informálódj, kérj segítséget csoportokban, nézz videókat és legyél körültekintő. Vizsgálatkor (legit check) egy nyomozáshoz hasonlóan minden részletre figyelned kell. Ezért gyűjtöttük össze neked a legegyszerűbb 5+1 módot, hogyan tehetsz különbséget eredeti és hamisítvány közt.

1. A DOBOZ
A legelső szembetűnő nyom a cipő csomagolása lesz, már messziről kiszúrhatjuk ha a doboz az indokoltnál gyűröttebb vagy szakadások ezrei díszítik.
    Mit jelenthet ez? 
    A: A csomagot kézbesítő futárnak nagyon rossz napja volt és elfojtott indulatait a te cipődön vezette le. 
    B: A hamisított sneaker doboza gyengébb, költségkímélőbb anyagból készült, és olcsóbb szállítási módokon került a vásárlóhoz. Így a felületét horpadások sokasága borítja.
    Egy -  két szakadás és ütődés nem bizonyítja, hogy másolattal van dolgunk, de az egyik legfeltűnőbb nyom lehet. 
    Fontos még odafigyelnünk a kartonpapír anyagára, és a nyomtatott felületek minőségére, színére.Az olcsóbb hamisítványok már itt elvéreznek, ugyanis a nyomtatás az egyik legnehezebben reprodukálható lépés. A nyomtatott színek, betűtípusok és térközök eltérése az eredetitől szabad szemmel is jól látható. Ha még nem fogtál a kezedben hasonló dobozt, keress egy képet róla. 

     

    2. A MÉRETCÍMKE A CÍPŐBEN ÉS A DOBOZON
    Az anyagok, varrások és illesztések részben kézzel készülnek, több ezres, százezres darabszámban, ezért még két eredeti közt is találhatunk hatalmas különbségeket. A méretcímke viszont nyomtatással készül, ezért minden páron megegyező stílust, betűtípust és térközt alkalmaznak.

      (Az európai illetve amerikai címkék eltérhetnek.)
      A megszabott forma miatt, ezt kell a legjobban megfigyelnünk, ha eltéréseket találunk biztosak lehetünk, hogy hamisítvány került a kezünkbe. Itt is alapérvényű, ha nincs viszonyítási alap, keressünk képet online.


      3. AZ ANYAGHASZNÁLAT ÉS FORMA
      Ebben két szempontban jutottak a legközelebb az eredetihez az utóbbi években megjelent hamisítványok.Azonban, alig észrevehető de lényeges eltérések minden másolaton megtalálhatók. Ezért ez a lépés időigényes és némi gyakorlást is igényel. Ha az első Yeezy-d vagy Air Jordan-ed tartod épp a kezedben és összehasonlítod egy másik párral meglephet, hogy számtalan eltérés lehet két azonos modellben. Ennek a magyarázata, ahogy már fentebb is említettük a magas példányszámú gyártás. Nagy eltérések lehetnek különböző évben, színben gyártott modellek közt, ezért célszerű mindig az adott színállás azonos megjelenési dátumú modelljével vagy erről készült videóval, képekkel összehasonlítani.

      Ha adott az előző feltétel, a cipőt körbeforgatva az anyaghasználatát és a formáját ellenőrizzük. A hamisítványokon sokszor a bőr fényesebb, vékonyabb és tapintása sokkal keményebb mint eredeti társain. Míg egy szövet felsőrészen a szövés mintázata, vagy az illesztések varrása szúrhat elsősorban szemet.


      4. A SZÍN

      Itt nem elsősorban a piros “Supereme” feliratú Blaha aluljáróban megvásárolható Yeezy 350 koppintásról beszelünk, hisz ez a cikk sem veszi ennyire egyszerűre ezt a témát. Inkább arról a kis színárnyalatbeli eltérésről, amit lehet, hogy csak egy összehasonlítás alkalmával veszel észre. Az anyagok nagy része festékbe merítés útján nyeri el színét, viszont az eljárás hosszát és a festékek összetételét a gyártók titokban őrzik. A folyamatot a másolók csak utánozni tudják, így az árnyalat nem lesz azonos az eredetivel.
      !Fontos: Képpel, videóval nem ellenőrizhető, mert a képernyők más szint adnak vissza.


      5. A SZAG 
      Igen, jól olvasod a szag, a legkevésbé ismert részlet egy cipőn az anyagok és a ragasztó szaga. Míg az eredetinek is egy erős ragasztó illata van, ez a cipő közelébe hajolva is elviselhető. A másolatok olcsó ragasztó használata miatt, az erős aroma közelről elviselhetetlen, fulladás érzést okoz. Legjobban a Technokol ragasztó szagához hasonlítható. 


      5+1 BÍZZUK PROFIRA
      Ha a legbiztosabb akarsz lenni, bízd olyanra aki sosem téved. Mi sem teszünk máshogy, ezért szerződtettük Ödönt, a volt drogkereső kutyát a csapatunkba, aki akár egy utcányi távolságra is kiszúrja a kamu sneakereket.

      Mostmár te is megtudtad a Legit Check alapjait.
      Böngéssz oldalunkon és nézd ki a következő sneakered, ha pedig meglesnéd Ödönt akció közben görgess lejjebb!

        Előző 5 karácsonyi ajándékötlet sneaker rajongóknak